
Hyde Park Central School District 
 

Revised Transportation Policy for Before and After School Child Care 
Question/Answer 

 
What is the new policy regarding after school transportation for students attending day care? 
The new policy, adopted by the Board of Education in March 2005, states that students enrolled 
in kindergarten through eighth grade will be transported to childcare locations within their 
attendance zone if the request for the next school year is made by April 1st.  Transportation will 
be provided anywhere in the district when the child day care center or school age child care 
program is licensed or registered pursuant to section 390 of the Social Services Law, and 
Education Law, section 3635.  You may view the full policy on our district website. 
 
Why did the HPCSD change its policy regarding transportation to daycare? 
Prior to the change, HPCSD was transporting approximately 150 students to areas out of 
attendance zone.  In previous years, a student who attended school in Netherwood might have 
been transported to Violet Avenue, because that is where the childcare was located.  Because this 
was very expensive, the Board of Education (BOE) made a decision to limit transportation.  
 
Is it true that the school district will only transport out of attendance zone if it is either licensed 
day care center or a school aged childcare (SAC)? There are other licensed providers, 
including family and individual providers.  Is this legal? 
Yes, this is legal. According to the education law, the district actually has two options: 

 
Option #1:  The district can choose to transport anywhere within the district.  
 
Option #2:  The district can choose to transport to licensed daycare centers and  

        SACs.  In this case, the district no longer transports to individual or   
        family licensed providers unless they are within the same school    
        attendance zone where the child attends. 

 
Can my child be transported anywhere within my school’s attendance zones, including 
individual licensed daycares? 
Yes, anywhere within your attendance zone will be approved.  State law requires that requests be 
submitted by April 1 for the next school year. 
 
Would the district allow more time for parents to make other childcare arrangements? 
The district has already given parents a full year to make alternate child care arrangements. 
 
Will the district make exceptions? 
Yes, but only if a student has a disability and is currently attending a class in another school.  
There are only a small number of students who would qualify, under these circumstances. 
 
Is there any help available to find childcare? 
There is a child care referral service called the Child Care Council of Dutchess, Inc.  You many 
contact the council at 845-473-8031 or 888-288-4148. 
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